Friday, April 24, 2009

Unga föräldrar

Fick tips om en femtonårig blivande tvillingmammas blogg. Hon får väldigt mycket stöd och påhejningar av sina läsare, men även en del otäcka påhopp. Samt naturligtvis alla kommentarer, även välmenta, om att man förlorar så mycket på att få barn tidigt, som att livet skulle vara slut då. Att hon skulle "vakna upp om 20 år" och upptäcka att livet var över. Att man ju inte har någon utbildning när man är femton.
Så här är det: Små barn behöver sömn, mat, närhet och att någon håller dem torra och rena. det behövs ingen civilingenjör för det. En femtonåring som älskar sina barn kommer att vara expert på detta mycket snart.
Och att "missa" sin tonårstid? Jösses, om jag haft förmånen att få slippa de åren! HUR många tonåringar tycker det livet är roligt, egentligen?
Missa sin utbildning? Knappast. Det finns förskolor, som faktiskt är avsedda att ta hand om barn medan föräldrar studerar eller arbetar. Kanske halkar den här mamman efter något år, kanske kan hon läsa ikapp om hon nu vill det. Hursomhelst har hon lika stora möjligheter som vemsomhelst att utbilda sig till det hon vill.
Så om 20 år kan hon "vakna upp" med ett bra jobb och tonåriga barn, 35 år gammal, med världen framför hennes fötter.

Detta skriver den 37åriga småbarnsmamman som planerar att påbörja min utbildning runt 2010-11.

No comments: